Akvaponia - hátsókertnyi forradalom



Nagyon felkapták ezt a megoldást, sok helyen megjelent, nagy visszhangokat keltett (pl.), tízezrével szeretik a fészbukon...


Jó példa, mert példát mutat arra, hogyan lehet a jelenlegi idétlen (=ideátlan) rendszerből a legjobbat kihozni.
És jó példa, mert jól mutatja a rendszer korlátait. Hogy amit kihozunk belőle még mindig idétlen, de mivel egy szinttel normálisabb, mint a megszokott modern rendszerünk, azt hisszük, hogy ez a nagyonjó. A legtöbb méltatás eddig jutott el…

Valóban, ez a megoldás a természet működését utánozza (ahogy a méltatások kiemelik), de csak addig, hogy két, egyébként eredendően a Természetben összekapcsolódott alrendszert összekapcsol: a halak ürüléke a növények tápláléka, s a közeg a víz.

Vegyük észre, hogy ezeket az alrendszereket a modern kór választotta szét, azért mert így profitot lehet képezni a szükségszerű egymásra utaltságuk miatt – a halakat tisztítani kell, a növényeket etetni, és így tovább:
a rendszerből kivett vizet biztosítani kell, az egészségét vesztett rendszert gyógyítani
– micsoda gyönyörű feladatok, mennyi munka, hej!

A Természet viszont tovább megy: a halak etetését is megoldja, sőt a víz forgatását is. Eredendően. De ez a szint már kimaradt ebből a megoldásból, ez már nem fér el egy fészerben, így külső energia- és tápanyagbevitelre szorul: szivattyú és haltáp, energia és háttéripar.

A korlát a térbeli kiterjedés. A jelenlegi rendszerben nem fér el a Természet, ilyen alternatív (forradalmi, ahogy írják) hozzáállással egy hátsókertnyi helyet lehet neki találni. Azonban a szükségesnél kisebb lépték miatt kiszolgáltatott e megoldás a fentiek szerint.

Ráadásul félő, hogy nem halat és növényt termel ez a megoldás, hanem csak anyagot. Az Élet azért több ennél. Ahhoz élő talaj és élő táj kell. Mondjuk, történetesen ezek ingyen vannak és működnek az eredendő természetes rendszerben…

Had legyek szájbarágós: nem az a kérdés, hogy hogyan/menniyre tudjuk lekicsinyíteni a Természetet, hogy beleférjen a Társadalomba, hanem fordítva: Hogyan tudunk olyan társadalmi rendszert kiépíteni, ami belefér a Természetbe?! (Minthogy a Természet a magasabb rendű rendszer).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése