Ismeretlen civilizációnk



Érdekes cikket ismertet az index, s most számunkra nem is azért, mert talán nem is 7 hanem 9 ezer éve háziasították a lovat, s nem Belső-Ázsiában, hanem Arábiában. (A tudomány ilyen megállapításai komolytalanok, és kül. nem értem, hogy attól, hogy véletlenül megtalálták, miért lenne „szülőhely” e lelőhely: „birthplace of an advanced prehistoric civilisation that witnessed the domestication of animals, particularly the horse, for the first time during the Neolithic period." – az ilyen mondatok inkább a tudósok gyermeki lelkesedését bizonyítják, mint a háziasítás első helyét.)
 
A kutatás, ill. a cikk érdekesebb számunkra, mert a környezet gyökeres megváltozásáról tudósít, és főleg mert a hely(zet) ismerős: a „barátságos” viszonyokat a terepviszonyok és egy folyó biztosította a magas kultúrához, ahol a hely neve: Al Magar.
Al Magar was a hospitable place for humans to settle in over thousands of years. In part this is due to its topography, or terrain. Al Magar was situated on both banks of the river.
.. in the past, the spot must have been a lush river valley: There is a major valley across the area which once was a river running westward forming waterfalls and taking water to the low fertile lands west of Al-Magar...

Tudom, persze, hogy véletlen, mint ahogy a többi ilyen hasonló adat is, de gondoltam csak lejegyzetelem legalább ide, ha már a cikk nem említi, hogy ez nem csak találkahely (The name Al Magar means gathering or meeting place.), hanem azt is jelenti, hogy magyar.
 

(Az illusztrációk az eredeti cikkből.)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése