Hattyúdalos decemberi évkezdet



Eljött a december, ilyenkor megnő a közlésigényem, mint tavasszal a madaraknak…
A madarak szaporodnak, a tanárok tanítanak - ha a körülmények engedik;
mindenesetre e honlap azért van, hogy ebben a tanításban segítsen, és a december a tavasz kezdete, legalábbis az egyetemen a tavaszi félév kurzusait ilyenkor kell meghirdetni, úgyhogy az én tavaszi dalolásom a honlapbejegyzéseim téli megszaporodásával kezdődik  – és ezzel végére is érek ennek a hatalmas dalolós-tanítós metaforának, minthogy tudom, megterhelő ez manapság:).


Pedig metaforákra szükség van (mint tudjuk, már az ókori görögök is ilyenben tárolták a bölcsességüket), mert nehéz elmagyarázni azokat a dolgokat, amiket eleve nem ért a hallgató, vagy mondjuk úgy kívül esik a közönség modelljein. Nehéz tudósítani a Természetről, a Természet valóságáról, annak az embernek, aki a Természeten kívül helyezte magát, és a modern kór világnézetében géppé fejlődte magát. E helyzet leírására használom a „2 valóság” modelljét, miszerint a mostani modern valóságunk, amiben mindenki él és éltet, nem az egyetlen valóság, és ha sikerül kitekinteni a kitalált szabályokból épült városfalak mögé, akkor ott feltárul a másik valóság, a Természet eredendő valósága, ahol nem a pénz az úr, hanem az élet, és nem a steril a szép, hanem az élő.

Erről a valóságról, ill. 2 valóságról, tudósít az a greenfo.hu-n megjelent írás, amit így évkezdés gyanánt ajánlok, mert röviden ad nagyon érzékelhető illusztrációt (metaforát:) Konkrét madárdalba foglalva mutatja be, (a)hogy a városi modern világnézetünk – pontosabban a többségnek hallatszó világnézet – gyarmatosítja az eredendő természeti valóságot, és vesz(t)i el az élet terét.


Két megjegyzés kívánkozik még ide.

Az egyik, hogy örülök és megtisztelő, hogy vannak többen, aki érdeklődnek e tanítás iránt, (hiszen a közönség által tud igazán értelmet nyerni egy előadás), s az mégiscsak fontos, hogy nem vagyunk egyedül (egyrészt én is olvastam a madárdalos írást, másrészt ezt is olvassa most valaki:).

A másik, hogy a világ alakulását látva persze tisztában vagyok vele, hogy falra hányt borsó az ilyesmi tanítás, hiszen a többség még mindig a falak magasításával van elfoglalva, s nem hajlandók észrevenni, hogy ezek a falak a Természettől és így az Élettől zárják el őket.

De én szakmai és lelkiismereti okokból mégiscsak a borsóhányókhoz csatlakozom, s hogy optimistán zárjam, legalább, mint a hivatkozott madárdalos írás, hátha egyszer elfedi a sok borsó a falakat…

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése